Yhteystiedot: Päivi Nurmi Karhinkulma 55, 12240, Hikiä, Finland | e-mail: nurmipaivi@hotmail.com |

MÖRKÖMAAN UJO

(ISON MUSTAN HUSSEIN/MULTI CH AARONROD-BOOMER'S CECILIA).

KASV. SIRPA VÄLIMAA, HINNERJOKI.

3.6.1995-21.9.2005.

 

Sukutaulu ››


Kaukasianpaimenkoirauros Ujo tuli elämäämme syksyllä -95 4 kk:n ikäisenä. Se asusteli vanhempieni luona, jossa sillä oli vahdittavanaan omakotitalo pihoineen. Se liittyi hyvin kiinteästi laumaamme, sillä tapasimme lähes päivittäin.

 

Ujo oli hyvin kiltti, avoin, itsenäinen ja tervepäinen koira. Kotiväen hyväksymät vieraat olivat tervetulleita kylään, samoin muut koirat olivat mukavia, kunhan eivät olleet suurikokoisia ja mustia...

 

Tilaisuuden tullen mitkään aidat eivät pidätelleet Ujoa, vaan sen täytyi päästä laajentamaan reviiriä pienen tutkimusmatkailun merkeissä.

 

Ujo asusteli ulkona lähes ympäri vuoden, vain kovimmilla pakkasilla se vaivautui sisälle puoleksi tunniksi kerrallaan.

 

Ujon kanssa on käytiin muutamassa näyttelyssä "kakkosen" menestyksellä, mutta muuten Ujo oli pelkästään kotikoirana.

 

Kaukasianpaimenkoira on rotuna n. pari tuhatta vuotta vanha rotu, joka on kotoisin Kaukasuksen vuoristoalueelta. Rotu on kehitetty erittäin rankan luonnonvalinnan seurauksena karjan ja omaisuuden vartioimiseen.

 

Nimestään huolimatta se ei paimenna, vaan vartioi laumaa. Mielestäni se ei missään tapauksessa sovi kerrostaloon tai rivitaloon, vaan vaatii vähintään omakotitalon tontteineen vartioitavakseen. Sillä täytyy olla työ, se ei sovi pelkästään seurakoiraksi. Kuitenkaan se ei ole varsinaisesti palveluskoira. Esim. Ujon veli vahtii kettutarhaa Kalajoella. Rodulla on erittäin voimakas vartiointivietti joka tulisi ottaa huomioon koiraa otettaessa. Kannattaa kiinnittää huomiota pennun vanhempien luonteeseen. Meillä oli suuri onni saada koira tervepäisistä vanhemmista mukavalta kasvattajalta.

 

Tämä rotu ansaitsee kaiken arvon ja kunnioituksen mikä sille kuuluukin.