Yhteystiedot: Päivi Nurmi Karhinkulma 55, 12240, Hikiä, Finland e-mail: nurmipaivi@hotmail.com

 

Millainen on Kaukasianpaimenkoira?

 

"Vahva- jopa järeärakenteinen koira, jolla on voimakas luusto ja vahvat lihakset. Vahva, tasapainoinen, rauhallinen, tarvittaessa selvästi puolustustahtoinen koira. Terävyys ja epäluuloisuus vieraita kohtaan tyypillisiä." (Ote kaukasianpaimenkoiran rotumääritelmästä.)

 

Kaukasianpaimenkoira on tuhansia vuosia vanha laumanvartijarotu, joka nimestään huolimatta ei paimenna vaan vartioi. Se on kehittynyt Venäjällä, Kaukasuksen alueella ankaran luonnonvalinnan seurauksena. Koska rotu on elänyt pitkään Venäjällä ja itä-Euroopassa eristyksissä työkoirana, on se melko harvinainen muissa maissa. FCI hyväksyi sen roduksi vasta vuonna 1984 ja rotua sai viedä entisen Neuvostoliiton alueelta ulkopuolelle vasta 1987. Ensimmäinen kaukasianpaimenkoira saapui Suomeen vuonna 1988.

 

"Kaukkari" on ehdottomasti osaavan ihmisen koira. Se ei mielestäni sovi missään tapauksessa rivi-tai kerrostaloon, vaan sillä on oltava tontti tms. vahdittavanaan, eli työ. Esim. meidän kaukasialaisemme Ujon veli on kettutarhalla vahtina. Se ei siis ole seurakoira, vaan työkoira.

 

Vaikka kaukkarilla on palveluskoirakoe-oikeudet, ei kaukasialaisia ole pahemmin nähty palveluskoirakokeissa. Koska ne on kehitetty itsenäiseen työskentelyyn, on niitä vaikea saada motivoitumaan ehdottoman tottelevaisiksi. Se ei siis varsinaisesti ole palveluskoira siinä mielessä missä esim. saksanpaimenkoira on.

 

Luonteeltaan ne ovat pehmeitä (mikä tarkoittaa sitä, että niillä on erittäin hyvä muisti), rauhallisia ja kiintyvät omaan perheeseensä. Oman alueensa ulkopuolella ne ovat rauhallisen välinpitämättömiä, mikäli ovat tervepäisiä. Stressaantunut koira käyttäytyy vieraassa ympäristössä rauhattomasti, haukkuu jne. Niitäkin näkee. Kaukkarin sosiaalistaminen pennusta alkaen on ehdottoman tärkeää. Sitä ei saa fyysisesti kurittamalla "opettaa", se pilaa koiran ja tuhoaa suhteen ihmiseen. Koirasta tulee erittäin välinpitämätön tai erittäin aggressiivinen omistajaa kohtaan. Johdonmukaisuus, päättäväisyys ja rauhallisuus kaukkaria koulutettaessa on kaiken a ja o. Kaukkari aikuistuu vasta n. 4 -5 - vuotiaana.

 

Alue jolla kaukkari asustelee on syytä olla hyvin aidattu. Jotkut kaukkarit kun tykkäävät keksiä tekemistä ja karkailevat mielellään. Niitä ei voi myöskään pitää irti missä tahansa eivätkä ne ole mitään koirapuistokoiria.

 

Kaukkari on energiaa säästävä rotu, mikä tarkoittaa sitä, että ne saattavat makoilla rauhallisena, mutta syttyä yhtäkkiä täyteen vartiointivalmiuteen tilanteen niin vaatiessa. Karuissa olosuhteissa on voimat säästettävä tosi tilannetta varten.

 

Meillä kaukkari oli ulkokoira, joka kasvattaa talven ajaksi paksun pohjavillan, ja joka sitten ilmojen lämmetessä irtoaa suurina tuppoina. Aina halutessaan Ujo pääsi sisälle, mitä tapahtui hyvin harvoin, vain kovimmilla pakkasilla n. puoli tuntia kerrallaan. Öisin Ujo saattoi haukkua epäilyttäviä ääniä ja päivisin tontin ohi kovaa vauhtia sujahtavia pyöriä tai rullaluistelijoita. Epäluuloisuus loppuu, kun isäntäväki suhtautuu vieraisiin ystävällisesti. Haukkumista on turha yrittää tukahduttaa, sillä se on vain osa koiran vartiointikäyttäytymistä, joka on hyväksyttävä.

 

Omien vinttikoirieni kanssa Ujo tuli hyvin toimeen. Olen huomannut että se käytti hyvin paljon rauhoittavia signaaleja ja se teki kaikkensa välttääkseen konfliktin.

 

Kaukasialaista harkitsevan tulee miettiä todella tarkoin, riittävätkö resurssit tällaiseen koiraan. Kannattaa tutustua tulevan koiransa vanhempiin, jotta näkee millaista luonnetta ne todennäköisesti periyttävät jälkeläisilleen.

 

Kasvattajien tulisi mielestäni valita huolella omistajat, joille kaukkari menee. Luonteen tulisi olla etusijalla kasvatustyössä. Tulisi panostaa laatuun, ei määrään. Liikaa kaukkareita on väärillä ihmisillä, jotka ovat hankkineet sellaisen vain omaa egoaan pönkittämään, eivätkä ymmärrä kaukkarin käyttäytymistä.

 

Artikkeleita kaukasianpaimenkoirasta:

 

Koiramme-lehdet 1-2/96, 5/96, 9/00, 7-8/01(Ujon veli Lystikäs), Venäläiset owzarkat ry:n lehti sekä Kaukasianpaimenkoirat ry:n nettilehti.