Yhteystiedot: Päivi Nurmi Karhinkulma 55, 12240, Hikiä, Finland e-mail: nurmipaivi@hotmail.com

 

Rotumääritelmä:

 

KAUKASIANPAIMENKOIRA (KAVKAZKAIA OVTCHARKA).

Neuvostoliittolainen rotu.

 

HISTORIA:

Vuonna 1984 kaukasianpaimenkoirat olivat levinneet pääasiassa seuraaville alueille: Gruusian, Armenian, Azerbaidzhanin neuvostotasavallat, Gabardi- Balkarian, Dagestanin ja Kalmukian ASNT:t, Pohjois-Kaukasian ja Astrakanin alueen arot.

 

YLEISVAIKUTELMA:

Kaukasianpaimenkoirat ovat keskikokoa suurempia tai suuria, vankka- tai hyvin vankkarakenteisia. Ne ovat luonnostaan teräviä ja epäluuloisia vieraita kohtaan.

 

Transkaukasian alueella koirat ovat yleensä massiivisempia, aroalueilla sitävastoin kevyempiä, korkearaajaisempia, usein jopa lyhytkarvaisia.

 

Voimakas, jopa järeärakenteinen koira, jolla on voimakas luusto ja lihaksisto. Nahka on paksu, mutta kimmoisa.

 

Luuston suhdeluku (=säkäkorkeus jaettuna välikämmenen ympärysmitalla): uroksilla 21 - 22, nartuilla 20 - 22. Mittasuhdeluku: 102 - 108.

 

Sukupuolileima selvä. Urokset suurempia ja vankempia, nartut pienempiä ja rakenteeltaan kevyempiä.

 

VÄHÄISET VIRHEET:

Hieman liian kevyt tai pehmeä rakenne. Pienet poikkeamat mainituista suhdeluvuista. Hieman puutteellinen sukupuolileima. Narttujen urosmaisuus.

 

VIRHEET:

Aivan liian kevyt tai veltto rakenne. Suuret poikkeamat mainituista suhdeluvuista. Hyvin puutteellinen sukupuolileima. Urosten narttumaisuus. Piilokiveksisyys.

 

OMINAISPIIRTEET:

Edellä mainitut erityisominaisuudet sekä lisäksi kestävyys,vaatimattomuus ja kyky sopeutua pidettäväksi erilaisissa lämpötila- ja ilmastooloissa mahdollistavat kaukasianpaimenkoirien käytön miltei kaikkialla entisessä Neuvostoliitossa.

 

LUONNE:

Vahva, tasapainoinen, rauhallinen, tarvittaessa selvästi puolustustahtoinen koira. Terävyys ja epäluuloisuus vieraita kohtaan tyypillistä.

 

VÄHÄISET VIRHEET:

Velttous, hyväntahtoisuus vieraita kohtaan.

 

VIRHEET:

Arkuus, voimakas flegmaattisuus, terävyyden puute.

 

PÄÄ:

Jykevä. Leveä kallo. Poskiluut voimakkaasti kehittyneet. Leveä ja litteä otsa, jonka keskellä on vähäinen otsavako. Vähäinen otsapenger. Kuono-osa kalloa lyhyempi ja se kapenee melko huomaamattomasti. Huulet voimakkaat, mutta tiiviisti sulkeutuvat ja kuivat. Kirsu voimakas, leveä ja musta. valkoisilla ja vaalean vehnänvärisillä hyväksytään ruskea kirsu.

 

VÄHÄISET VIRHEET:

Riittämätön pään leveys ja jykevyys. Liian voimakkaasti kaareutunut ja liian jyrkästi tai liian loivasti kuono-osaan liittyvä kallo. Lyhyt tai pitkähkö kuono. Löysät, riippuvat huulet.

 

VIRHEET:

Kevyt, kapea pää. Terävä kuono. Muuhun rakenteeseen sopimaton pää. Ylöspäin kääntyvä kirsu.

 

SILMÄT:

Tummat, keskikokoiset, soikeat, syvällä sijaitsevat.

 

VÄHÄISET VIRHEET:

Vaaleat silmät, hieman riippuvat alaluomet, kaihi.

 

VIRHEET:

Keskenään eriväriset silmät, riippuvat alaluomet, jotka paljastavat osittain limakalvon.

 

KORVAT:

Riippuvat, korkealle kiinnittyneet, aina lyhyiksi typistetyt. (Suomessa typistyskielto.)

 

VIRHEET:

Alas kiinnittyneet, typistämättömät korvat.

 

PURENTA:

Valkoiset, kookkaat, hyvin kehittyneet, tiiviisti vierekkäin sijaitsevat hampaat. Etuhampaat suorassa linjassa. Leikkaava purenta.

 

VÄHÄISET VIRHEET:

Ikää vastaamaton hampaiden kuluminen, katkenneet hampaat, jotka eivät kuitenkaan estä oikean purennan toteamista. Enintään kahden ensimmäisen välihampaan tai yhden ensimmäisen ja yhden toisen välihampaan puuttuminen. Hampaiden lievästi kellertävä väri.

 

VIRHEET:

Pienet, harvat, kehittymättömät hampaat, etuhampaat epätasaisessa rivissä. Yhden tai useamman etuhampaan tai yhden kulmahampaan puuttuminen. Kolmannen tai neljännen välihampaan tai yhden poskihampaan puuttuminen. Pahasti vaurioitunut hammaskiille.

 

KAULA:

Hyvin vahva ja lyhyt, ei pysty vaan selkälinjaan nähden 30 - 40°:n kulmassa.

 

VÄHÄISET VIRHEET:

Pitkähkö, liian heikko kaula.

 

ETURAAJAT:

Edestä katsottuina suorat ja yhdensuuntaiset. Lavan ja olkavarren välinen kulma noin 100°. Olkavarret suorat, järeät, keskipitkät. Kyynärvarret suorat, vahvat, kohtalaisen pitkät. Välikämmenet lyhyet, vankat, pystysuorat ja vain hieman joustavat. Eturaajojen pituus kyynärpäihin on suunnilleen puolet säkäkorkeudesta. Raajojen pituuden suhdeluku 50 - 54.

 

VÄHÄISET VIRHEET:

Vähäinen poikkeama oikeasta lapakulmauksesta. Hieman liian lyhyet tai liian pitkät olkavarret. Hieman ulospäin kääntyneet kyynärpäät. Liikkeessä hieman ulospäin kääntyvät käpälät. Liian taipuvat välikämmenet.

 

VIRHEET:

Suorat tai teräväkärkiset lavat. Käyrät tai liian kapeat olkavarret. Voimakkaasti ulospäin kääntyvät kyynärpäät. Erittäin heikot välikämmenet. Liikkeessä voimakkaasti ulospäin kiertyvät käpälät. Toisen tai molempien eturaajojen käyryys.

 

RUNKO:

Rintakehä leveä, syvä, hieman kaareutunut ulottuen kyynärpäihin tai hieman alemmaksi. Vatsa kohtalaisen ylösvetäytynyt. Säkä hyvin leveä, lihaksikas, selästä selvästi erottuva. Selkä hyvin leveä, suora ja lihaksikas. Lanne lyhyt, leveä ja hiukan kaartuva. Lantio leveä, lihaksikas, lähes vaakasuora.

 

VÄHÄISET VIRHEET:

Litteähkö tai matalahko rintakehä. Liian ylösvetäytynyt tai riippuva vatsa. Heikosti kehittynyt säkä, joka ei erotu selästä. Pehmeä, kaartuva tai kapea selkä. Pitkähkö, suora tai liian kaartuva lanne. Riittämättömän lihaksikas tai laskeva lantio.

 

VIRHEET:

Litteä, kapea, kehittymätön rintakehä. Notko- tai köyryselkä. Pitkä, luisu tai köyry lanne. Kapea, lyhyt tai voimakkaasti laskeva lantio.

 

TAKARAAJAT:

Takaa katsottuina suorat ja yhdensuuntaiset, sivulta katsottuina ppolvinivelestä melko suorat. Sääri lyhyt. Voimakkaat, leveät ja melko suorat kinnernivelet. Välijalka vahva ja pystysuora. Koiran seistessä takaraajat eivät saa ulottua kovin taakse. Istuinluusta lähtevän pystysuoran viivan pitäisi kulkea kinnernivelen ja välijalan keskeltä.

 

VÄHÄISET VIRHEET:

Takaraajat eivät ole takaa katsottuina täysin yhdensuuntaiset, vaan hieman pihtikinttuiset tai länkisääriset. Liian leveä- tai ahdasasentoiset takaraajat. Liian laskeva selkälinja. Takakorkeus.

 

VIRHEET:

Liian suuri poikkeaminen raajojen yhdensuuntaisuudesta. Täysin suora takaosa. Käyrät raajat. Takakorkeus.

 

KÄPÄLÄT:

(Sekä etu- että takakäpälät), suuret, soikeat. Varpaat kaartuvat ja tiiviit.

 

VÄHÄISET VIRHEET:

Liian pehmeät käpälät tai liian vähän kaareutuneet varpaat. Kannukset.

 

VIRHEET:

Hajavarpaisuus tai litteät käpälät.

 

HÄNTÄ:

Korkealle kiinnittynyt, riippuvana kinnerniveleen ulottuva. Häntä voi kiertyä tai olla koukun muotoinen. Typistetty häntä hyväksytään.

 

LIIKKEET:

Vapaat, tasaiset ja rauhalliset. Tyypillinen liikkumistapa on lyhyt ravi, joka muuttuu nopeuden kasvaessa hieman kömpelöksi laukaksi. Raajojen on liikuttava suoraan eteenpäin ja yhdensuuntaisesti. Eturaajat liikkuvat yleensä lähempänä keskiviivaa. Etu- ja takaraajojen nivelet ojentuvat kevyesti. Selkä ja lanne joustavat. Sään ja lantion on pysyttävä ravissa samalla tasolla.

 

VÄHÄISET VIRHEET:

Normaalista poikkeavat liikkeet ( sisään- tai ulospäin astuminen). Nivelten riittämätön ojentuminen. Selkä ja lanne eivät jousta liikkeessä. Ravissa kohoava lantio. Lantion vähäinen heilahtelu sivusuuntaan (takapään heittäminen).

 

VIRHEET:

Sidotut, raskaat liikkeet. Ravissa lantio säkää korkeammalla. Ravissa lantion paha heilahtelu sivusuuntaan. Peitsaaminen.

 

KARVAPEITE:

Peitinkarva sileä ja karkea. Pohjavilla runsas ja peitinkarvaa vaaleampi. Päässä ja raajojen etupuolella karva on lyhyempää kuin muualla ja tiiviisti pinnanmyötäistä. Karvapeitteen perusteella erotetaan kolme tyyppiä:

 

a) Pitkäkarvainen. Pitkä peitinkarva. Pitkät karvat muodostavat kaulaan eräänlaisen harjan, reisiin selvät housut ja raajojen takaosiin runsaat hapsut. Häntä on kauttaaltaan pitkän karvan peittämä näyttäen paksulta ja tuuhealta.

 

b) Lyhytkarvainen. Tiheä, suhteellisen lyhyt peitinkarva, joka ei muodosta kaulusta, housuja eikä hännän ja raajojen hapsuja.

 

c) Välimuoto. Pitkä karva ilman harjaa, housuja tai raajojen ja hännän hapsuja.

 

VIRHEET:

Pehmeä, laineikas karvapeite ilman pohjavillaa.

 

VÄRI:

Harmaan eri sävyt; erilaiset, yleensä vaaleat tai ruosteenväriset sävyt; myös ruosteenruskea, oljenkeltainen, valkoinen, maanvärinen; juovikas, mutta ei laikukas tai täplikäs.

 

VIRHEET:

Mustat, mustalaikkuiset tai ruskeat värisävyt eri yhdistelminä.

 

KOKO:

Uroksen säkäkorkeus vähintään 65 cm, nartun vähintään 62 cm.

 

VIRHEET:

Uroksen säkäkorkeus alle 65 cm, nartun alle 62 cm.

 

HYLKÄÄVÄT VIRHEET:

Muu kuin leikkaava purenta. Piilokiveksisyys (tois- tai molemminpuolinen). Heikosti kehittyneet kivekset. Musta tai ruskea väri. Kulma- tai etuhampaan puuttuminen. Kolmannen tai neljännen välihampaan tai yhdenkin poskihampaan puuttuminen.

 

HUOM. Uroksilla on oltava silminnähden normaalit, kivespussiin hyvin laskeutuneet kivekset.