.kuva: Laura Rodriguez - Rutja 1v. 11kk.

hortaya borzaya
Uros, synt. 24.7. 2003

Väri - punasoopeli valkoisin merkein
Säkäkorkeus - 75,5 cm

Kasvattaja - Tatiana Nikonova, Pietari, Venäjä
Omistajat - Sanja Kuusela, Suolahti ja Jani Viljanmaa, Hausjärvi

Rotumääritelmä


sire:

Bedoviy
0154/95

Meteor
Kiday
Chudesna
Afina
Zatej
Chertovka-Chara

dam:

Otniud
Ot Nikona

Kiday
Asker
Amba
Chudesna
Alkor
Chaika

.voiko tähän sanoa mitään.

5.11.2003 saapui Suomeen ja Hausjärvelle Antti Pätilan Ja Riikka Sarjalan avustuksella hortai-poika Sobol ot Nikona, kutsumanimeltänsä Rutja. Ja samalla toteutui Sanjan vuosien takainen - aluksi mahdottomalta tuntunut - haave.

Rutja on lähtöisin Tatiana Nikonovan ot Nikona- kennelistä. Tatiana omistaa ja kasvattaa hortaiden lisäksi myös venäjänvinttikoiria. Hän käy harvoin näyttelyissä, mutta matkustaa mahdollisuuksien mukaan, koiriensa kanssa metsästämään. Hyvät metsästysominaisuudet - jotka takaavat rodunomaisen luonteen ja ulkonäön - ovatkin hänen koirien kasvattamisen pääperiaatteet.

.Mitä sä teet?.

Rutja on huumorintajuinen, iloinen, reipas, erittäin päättäväinen ja omaa ansaitusti lempinimen "Raastava rakkaus".

Kypsässä kahdeksan kuukauden iässä Rutja sai roimasti lisää itseluottamusta ja se myös näkyi. Vapaana viipottaessa korvat katosivat jonnekin toiseen ulottuvuuteen ja vaikka pidemmät seikkailut eivät houkutteneetkaan (toisin kuin alituisesti katoilevaa Igoria), niin Sanjan oli keksittävä mitä mielikuvituksellisempia tapoja saada Rutja kiinni.. Mikään syötävä ei ollut niin hyvää, etteikö sitä voinut vastustaa, joten paras keino oli käyttää yllätyshyökkäystä ja napata Rutja kiinni kesken vauhdin, siinä vaiheessa kun se oli kaahaamassa ohi.. eh, ei ehkä kovin kaunista katsottavaa, mutta toimivaa ;) Mutta jos Rutjan vauhti oli liian kova, totesi kiinniottaja todennäköisesti olevansa rähmällään hangessa..

Ensimmäinen pupun tavattuaan Rutja näki parhaimmaksi juosta vastakkaiseen suuntaan ja haukkua sitten matkan päästä kammottavan petomaisen jäniksen perään ;)

.väsy.

Igorin kanssa Rutja on löytänyt yhteisen sävelen.. mitä nyt äijä-koirien täytyy välillä pöristä toisilleen. Rutjaa tuppaa lapsettamaan päivittäin lenkillä ja Igorin mielestä se on.. no, lapsellista. Silloin nostetaan häntää ja karvoja minkä pystytään, jonka jälkeen herrasmiehet pudistelevat yhtäaikaa turkkinsa ja jatketaan taas lenkkiä, kuin mitään ei olisi tapahtunut. Rutja tosin saattaa vielä hetken singahdella kenguruloikkiaan sinne tänne.

Pitko taas ei voisi vähempää välittää Rutjasta. Sen mielestä Rutja on iso, tyhmä ja vissiin rumakin..


.kiepukkahännän kosto.

Rutjan paras kaveri on kämppis, Ameena. Ihana pieni siro vaalea salukityttönen on parasta mitä Rutjalle on koskaan tapahtunut. Saman suurtalouden osasto, "happamat akat", omaavat Pitkon kanssa yhtäläisen katsantokannan kohteeseen nimeltä Rutja.

Rutjake ei sitten päättänyt pysyä kovinkaan pienenä (millonkos tuo muka pieni olisi ollut ;D ) ja kasvoi sitten Igorin kokoiseksi - ja sitten vielä vähän isommaksi.. Pojat ovat täsmälleen yhtä korkeita ja Rutja painaa 2kg enemmän.

..se siitä "pienemmästä vinttikoirasta"..

.me mennään naimisiin..

Rutjasta on kasvanut mies. Rutjassa kaikki on suurta, ego, ääni, koko ja ruokahalu. Niin ja keväinen karvanlähtö ;)

Rutja on päässyt vieheen perään useammankin kerran, eikä poika ihan pienestä hyydykään. Talvimaastoissa Rutja näytti taitonsa molempina päivinä. Kesän aikana Rutja kävi pitämässä viehevirettä yllä useissa virallisissa kisoissa koejuoksijana. Ensi kaudella sitten epävirallisen virallisesti olisi tarkoitus kisata parit kisat, mikäli saadaan Orlitsa - tai myöhemmin syksyllä, Vanya samoihin rientoihin.

Yhä edelleen Rutja saa kulkea lähes päivittäin vapaana. Valtasuhteet metsän haltijuudesta on tosin kiepsahahtaneet päälaelleen. Rutja ei toki katoile näkyvistä pitkiksi ajoiksi, toisin kuin Igor silloin joskus. Mutta pöljä ei tahdo antaa kiinni. Mikäs sen mukavampaa kuin jolkotella kymmenen metrin päässä ja singahtaa metsähallituksen puolelle, heti kun epäilee jonkun suunnittelevan kiinniottamista.

Rutjalla on valtava takaa-ajovietti, jonka se kohdistaa rätin lisäksi myös Igoriin, Ameenaan ja metsäeläviin. Tämän sai kokea myös kolme hämmentynyttä hirveä..

.ohkolan talvimaastoissa.

Rutja tulee hienosti toimeen toisten koirien kanssa, niin pentujen kuin aikuisten. Ruppa ei ole koskaan käyttäytynyt aggressiivisesti mitään tai ketään kohtaan. Se on pidättyväinen, mutta ystävällinen. Ihmisiä kohtaan lähinnä välinpitämätön ja kaikki koirat on kivoja. Varsinkin pennut :)

.rutja ja rotutoveri chubays.