Pentueet

Yuzak pentueissa pyritään terveeseen sieluun terveessä ruumiissa, monimuotoiseen perimään ja nopeuskestävyyteen. Kaksi ensimmäistä ovat tärkeitä minkä tahansa rodun jalostuksessa. DLA-monimuotoisuus kartoitukset ovat osoittaneet yli 70 % suomalaisista salukeista kantavan yleisintä haplotyyppiä. En käytä jalostukseen yksilöitä, joiden jälkeläisissä tämä haplotyyppi on vaarassa saada homotsygoottina; kolmannen pentueen kohdalla tiedän, ettei isällä sitä ole, ja todennäköisyys, että Iranissa syntynyt emä kantaisi sitä on häviävän pieni.

Salukeissa rotuominaisuus, jota pidän tärkeänä ja jota haluan kasvattajana vaalia, on niiden ainutlaatuinen nopeuskestävyys. Paino kummallakin sanalla, jotka löytyvät rotumääritelmästä. Ratajuoksu tarjoaa minulle tämän ominaisuuden arviointiin parhaimman saatavilla olevan välineen.

Kokemus on osoittanut erityisesti iranilaissukuisten salukien täyttävän nämä odotukseni. Lisäksi ne omaavat ulkomuodon, joka miellyttää silmääni. Yuzak salukit ovat yhdistelmiä länsimaisista ja pääosin iranilaisista linjoista. Kaikki värit ovat sallittuja salukeilla ja tätä rikkautta haluan ylläpitää. Ulkomuoto palvelee tarkoitusta, tällä tavoin syntyy kohtuullinen rakenne päästä jalkoihin. Näyttelyt eivät ole nykyinen harrastukseni, mutta pidän suotavana ulkomuodon arvioimista rodun kasvattajatuomarilla.

Salukikin on koira. Sillä täytyy olla arjessa toimiva kotikoiran luonne. Hyvä perhekoira on usein myös hyvä harrastuskoira, mikäli omistaja niin haluaa.
Jos kiinnostuit älykkäästä ja tahtovasta Yuzak-salukista, ota yhteyttä bedaramira(at)gmail.com!


S-pentue
(Fin KVA-r VMR-07 Bericas Bedar Majan x Fin KVA-r VMR-11-12-13 Dar el Hindiyas Amira)
s. 18.5.2009, 1 + 4

A-pentue
(Hamtaziyane Tizpa Iranschahr "Cham" x FI Kva-m Fi Kva-r DV-12 SRM-12 Yuzak Selma)
s.12.8.2014, 5 + 1

L-pentue
(Yuzak Afrasiyab x FI KVA-VIR SRM-21 SMM-21 SAM-21 EMM-21 EMR-21 PMM-21 TS-21-22 DVR-22 Afra De Boorchin of Iran)
s. 13.7.2023, 3 + 5

KoiraNetissä

IndexLinkitUutisetGalleriaPentueetKoiratEtusivu