Banneri
Menu


Dali

dali


Saluki uros
Synt. 3.8.2005
Mustavalkoinen

Kasvattaja: Saija Juutilainen (kennel Wallaby's)
Omistaja: Hanna Järvinen, Laukaa

Suomen ja Ruotsin käyttövalio, maasto
5 x maasto-SERT
1 x maasto-CACIL
1x Ruotsin maasto-SERT 
SM-hopeaa 2008 
Kauden 2008 Suomicuplistauksen 3/112
Keski-Suomen kennelpiirinmestari 2008 & 2009
Euroopanmestaruusmaastojen kuudes 2010
SSak:n Vuoden Veteraani ratajuoksija VSP 2012

TULOKSIA

Dali tuli minulle ensimmäiseksi koirakseni pitkän haaveilun ja harkinnan (ja koulusta valmistumisen) jälkeen. Musta labradorinnoutajanpennun näköinen pötkylä imi etusormeani kymmenen päivän ikäisenä ja päätös Keski-Suomeen muuttavasta yksilöstä oli syntynyt. Dalin elämän alkutaival oli yhtä ihmettelyä niin minulle, kuin pennulle itselleen. En voinut ymmärtää, minkä vuoksi pentu ei suostunut syömään, miten se pystyi pidättelemään pissiä ulkona yli kaksi tuntia ja pissasi lattialle heti sisälle päästyämme, enkä uskonut korviani kun Dali osoitti mieltään, niin paha ääni siitä lähti.

Molemminpuolinen tutustuminen eteni nopeasti ja opin lukemaan Dalia ja se oppi äkkiä äänenpainoni ja eleeni. Se myös oppi, miten minua käytetään fiksuimmin hyväksi ja milloin minulla on pinna kireällä. Kissani se ajoi näppärästi kaapin päälle useaan otteeseen ja luitaan se vartioi lähes raivokkaasti. Dalilla oli erinomainen vietti jo nuorena, Emma-salukin esimerkin nähtyään Dali hyökkäsi nuorenmiehen innolla onki+rätti viritelmän perään ja tappoi sen epäröimättä. Dalista kasvoi iloinen, vahvalla vietillä varustettu juoksija, jolla kuitenkin oli omat ongelmansa. 

Dalin ollessa alle kaksivuotias, olin joutunut muuttamaan jo useaan otteeseen surkeiden sattumusten takia. Koira sopeutui joka muuton jälkeen nopeasti uuteen kotiin ja reviiriin, mutta eroahdistus alkoi oireilla. Ennenkuin ehdin edes kiinnittää asiaan sen suurempaa huomiota, oli Dali kehittänyt itselleen tavattoman suuren ongelman yksinolemisesta. Se oli sille täysin ylitsepääsemätön asia. Dali meni yksinollessaan niin paniikkiin, ettei se pystynyt tekemään mitään. Se makasi kippurassa eteisen matolla ja huusi. Se ei pystynyt tekemään tuhojaan, eikä koskaan tehnyt asioitaan sisälle, sillä se ei todellakaan kyennyt muuhun kuin huutamiseen. Käyttäytymisterapian ja lääkityksen tukemana saimme Dalin eroahdistuksen hieman rauhoittumaan, ja aina kun luulimme, että asiat olisivat jo parhain päin, muisti isännöitsijä meitä varoituksellaan. Koska omakotitaloon muuttaminen ei ollut mahdollista, eikä ongelmakoiraa haluttu missään nimessä "antaa eteenpäin", vaan halusin saada Dalin voimaan paremmin, jouduin tekemään ratkaisuni siten, että Dali kulki kanssani töissä. Koirakavereidenkaan seura ei auttanut Dalia. Töissä kulkeminen ei tietenkään ratkaissut ongelmaa, mutta rauhoitti arkemme siten, ettei tarvinnut pelätä häätöä ja sain lisäaikaa miettiäkseni, mikä tilanteessamme olisi järkevin ratkaisu.

Reilun vuoden päivät Dali ilostutti työporukkaamme läsnäolollaan, kunnes elämäntilanteemme muuttui jälleen ja muutin mieheni luo omakotitaloon, ja samalla koiralaumamme pääluku kasvoi kolmesta viiteen. Dali on nykyään selvästi rennompi ja onnellisempi saadessaan olla ison lauman ympäröimänä. Koirilla käytössä oleva tila on rajattu selvästi siten, ettei Dalin tarvitse kokea olevansa vastuussa koko talon vahtimisesta. Nykyään Dali suhtautuu yksinolemiseen rennosti, eikä vaivaudu aina edes noteeraamaan, kun teemme lähtöä.

Kaikenkaikkiaan koen läpikäyneeni turhankin hankalia asioita ensikoirani kanssa. Arvelinkin, että jos minulla olisi ollut enemmän kokemusta, olisin pystynyt ennakoimaan ongelmia suhtautumalla Daliin jo pentuna, kuten potentiaaliseen eroahdistuskoiraan tulee suhtautua. Tästä ikävästä ja arkea rajoittaneesta alkuvuosien ongelmasta huolimatta Dali on silti mitä rakastettavin karvaturilas.

Kaikista hankaluuksista huolimatta, tai ehkä juuri siksi, Dali on minulle aivan pohjattoman rakas koira.


Dali


FI CH
Tasia Eminence

GB CH

Timaru Valkyrie of Jazirat

AM CH Timaru Zephyrys

Schwanhild Ach El Arab A'raak

Timaru Tanqueray CD

AM CH Lorrequer Escapade at Timaru

Timaru Tequila

Lorrequer Semiramis

GB CH
Altaya Tasmayah at Tasia

Lusaki Farah Falan

Lusaki Yodi

Lusaki Muluki Echo

Altaya Jehzara-Maria

Kasaque Firuze

Altaya Lachesis

Wallaby's Tab-asir Tajila

Arames-Tabasir Pari-Was

D CH El-Ubaid's Barnabas

Oazis al-Sharq Bassam

El-Ubaid's Aphrodite

Ebony and Ivory Baghinza

Ghin du Chateau Afghan

Boncuk

Wallaby's O'Shalimar

CIB FI CH FI KVA V-92-95 Wallaby's El Shaah

Omani Mokka

Wallaby's Bahr El-Ghazal

FI CH Wallaby's Iqad Iwanda

Aramika's Azimut

Wallaby's Chamaariz